Формування навантаження «критичної потужності» на рівні порогу втоми в умовах симуляції змагальної діяльності у веслуванні академічному - Русанова, Ольга; Майстренко, Сергій; Вей, Їлунь; Шкребтій, Юрій (Академічні візії, 2025)
Анотація. Дослідження присвячено пошуку нових можливостей збільшення спеціалізованої спрямованості тренувального процесу кваліфікованих веслувальників. За основу прийнято концепцію D. Hill [3] і D. Pool et al [7], яка формує потужність навантаження на рівні перехідних процесів «стійкого» стану і компенсації втоми. Мета дослідження – виявити взаємозв’язок між працездатністю на рівні порога втоми та середніми показниками ергометричної потужності під час симуляції змагальної діяльності у веслуванні академічному. У дослідженні взяли участь 12 кваліфікованих веслувальників (чоловіки, відкрита категорія, 23,2±1,7 років). Методи. Тестування здійснювали на ергометрі Concept RowErg під час моделювання змагальної дистанції 2000 м із реєстрацією потужності в режимі реального часу (дискретність 5 с). Визначено поліноміальні тренди зміни потужності та проведено кореляційний аналіз між початком лінійного відхилення гіперболи та середньою ергометричною потужністю. Рівень концентрації латату крові визначено на 3-5 хвилині відновлення (реєстрували найбільші показники). Результати. Отримано виражені трендові залежності (R²=0,7–0,9) і встановлено сильний позитивний зв’язок між показниками (r=0,99; p<0,001) лінійного відхилення поліноміальної ліній тренду і точки переходу на дистанційну роботу під час симуляції змагальної дистанції 2000 м в веслуванні академічному. Відмічено тенденцію до зв’язку між модельники показниками лінії тренду і ємністю гліколітичних реакцій. Показано, що різниця між моделлю і реальним переходом на дистанційний хід (≈20–40 Вт) може бути розглянута, в якості потенційний резерв розвитку спеціальної працездатності веслувальників. Висновки. Результати підтверджують, що використання критеріїв «критичної потужності» є доцільним для індивідуалізації параметрів навантажень на рівні порогу втоми та оптимізації тренувальних впливів у висококваліфікованих спортсменів для спрямованого підвищення спеціальної працездатності відповідно вимого змагальної діяльності на дистанції 2000 м. Ключові слова: веслування академічне, критична потужність, поліноміальна модель, стійкий стан, поріг втоми, працездатність.