Проблематика локальних нормативно-правових актів як джерело трудового права України - Новікова, Д.О.; Третяк, М.О.; Канюка, Ю.М. (Академічні візії, 2025)
Анотація. Досліджено поняття локальних нормативно-правових актів, проаналізовано їхню роль у ієрархічній системі нормативно-правових актів, значення їх у системі джерел права та вплив на розвиток трудових відносин. Проблематика локальних нормативно-правових актів в Україні набуває особливого значення у контексті вдосконалення правової системи та забезпечення ефективного функціонування механізму публічного управління. Локальні нормативно-правові акти є важливим елементом правового регулювання, оскільки деталізують та конкретизують положення законів, адаптуючи їх до потреб окремих установ, організацій, підприємств і територіальних громад. Детально розглянуто види локальних нормативно-правових актів. Використано порівняльний аналіз для виявлення впливу міжнародних нормативно-правових актів на розвиток локальних. Подальший розвиток теоретичних і практичних засад діяльності у цій сфері сприятиме зміцненню принципу верховенства права, забезпеченню правової визначеності та підвищенню ефективності управлінських процесів в Україні. Для вдосконалення правового регулювання трудових відносин необхідно запровадити єдині стандарти підготовки локальних актів, посилити правовий нагляд і правову експертизу, створити централізовані цифрові реєстри та забезпечити прозорість їх застосування для того, аби не перейти межу з централізацією та контролем створення локальних нормативно-правових актів. Такий підхід сприятиме зміцненню верховенства права, підвищенню ефективності управління підприємствами та установами, забезпеченню захисту трудових прав працівників та підвищенню правової визначеності в системі трудового права України. Системне вдосконалення локальної нормотворчості створює умови для стабільного розвитку трудових відносин, підвищення соціальної захищеності працівників і зміцнення ефективності державного управління в сфері праці.Ключові слова: трудове право, локальні нормативно-правові акти, колективний договір, розпорядження, правила внутрішнього розпорядку, джерела трудового права.