Формування податкового простору розвитку ІТ-сектору регіону: контекст забезпечення суспільної віддачі - Чайковський, В. М.; Тимків, Д. О. (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті обґрунтовано важливість розвитку ІТ-сектору в Україні як драйвера зростання, інновацій та конкурентоспроможності регіонів. Визначено поняття податкового простору розвитку ІТ-сектору в контексті забезпечення суспільної віддачі; обґрунтовано основині ознаки та критерії ефективності формування податкового простору розвитку ІТ-сектору регіону та стимулювання ІТ-активності. Визначено пріоритети податкової політики для розвитку ІТ-сектору регіону в контексті запровадження локальних податкових пільг для ІТ-компаній; фіскальної підтримки ІТ-парків та технопарків; створення спеціального правового режиму – регіональних аналогів Дія City; стимулювання зайнятості через податкові інструменти; підвищення прозорості та цифровізації податкового адміністрування. Систематизовано основні загрози та наслідки, нові виклики і ризики формування ефективного податкового простору розвитку ІТ-сектору в умовах війни в Україні. Проаналізовано потенціал суспільної віддачі ІТ-сектору в Україні в контексті аналізу сучасного стану ІТ-галузі в Україні; виявлення основних бар’єрів для її сталого розвитку; обґрунтування дієвих механізмів стимулювання синергії між ІТ-сферою, державою та суспільством. Окреслено основні пріоритети розвитку ІТ-сектору регіонів та основні конкурентні переваги України на міжнародному ринку. Обґрунтовано ключові організаційно-економічні механізми підвищення суспільної віддачі ІТ-сектору в Україні в контексті фіскальних стимулів для розвитку ІТ-бізнесу через створення стабільного податкового середовища, розвитку людського капіталу, інтеграції ІТ-рішень у реальний сектор економіки, створення ІТ-інкубаторів у регіонах з низькою зайнятістю, розвитку експортного потенціалу ІТ-продуктів шляхом переходу від сервісної моделі (аутсорс) до продуктово орієнтованої екосистеми; підтримки стартапів з високим експортним потенціалом через державні фонди та міжнародне співробітництво.