Психофізіологічні характеристики висококваліфікованих плавців на середні дистанції - Бріскін, Юрій; Смирновська, Софія; Нерода, Неоніла (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті проаналізовано основні напрями наукових досліджень у сучасному плаванні. Особлива увага звертається на фактори результативності змагальної діяльності у циклічних видах спорту, зокрема у плаванні на середні дистанції. Метою дослідження є визначення психофізіологічних характеристик висококваліфікованих плавців на середні дистанції. Проаналізувавши науково-методичну літературу, було визначено, що фактори результативності змагальної діяльності у плаванні на середні дистанції є тісно пов’язані із психофізіологічними характеристиками плавців. Визначені інформативні психофізіологічні характеристики для плавців на середні дистанції: проста зорово-моторна реакція, реакція вибору, реакція розрізнення, стійкість до перешкод та реакція на рухомий об’єкт. Також, застосовуючи пристрій для психофізіологічного тестування «Нейрософт-психотест», було здійснено вимірювання психофізіологічних характеристик висококваліфікованих плавців на середні дистанції.