Окремі питання дотримання балансу приватних та публічних інтересів при відстороненні від посади у кримінальному провадженні - Крамаренко, Юрій Миколайович (Академічні візії, 2025)
Анотація. Сфера кримінально-процесуальних відносин пов’язана із високим рівнем змагальності сторін та можливостями застосування примусу і обмеження основоположних прав та свобод. Чинним кримінальним процесуальним законодавством передбачено низку заходів забезпечення, що покликані створювати умови для дієвості кримінального провадження. Одним із таких заходів є відсторонення від посади, що має певні особливості щодо обмеження конституційних прав та свобод особи, яка притягається до кримінальної відповідальності. В роботі зроблено аналіз та узагальнення чинного законодавства, науково-практичних розробок та окремих статистичних показників з метою встановлення наявних правових та організаційних механізмів дотримання балансу приватних та публічних інтересів під час відсторонення від посади у кримінальному провадженні, а також визначення можливих напрямів удосконалення чинного законодавства та практики в цьому питанні. Ключові слова: відсторонення від посади, заходи забезпечення кримінального провадження, змагальність, диспозитивність, основоположні права і свободи, приватні інтереси, публічні інтереси, сторони кримінального провадження.