Концепція Small-Sided Games (SSG) у формуванні моделі "Активна нація": рухова активність школярів як чинник національної стійкості - Цибанюк, Олександра Олександрівна (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті обґрунтовано стратегічне значення рухової активності (РА) школярів у контексті обороноздатності та формування національної стійкості. На основі аналізу встановлено науковий розрив між доведеною високою ефективністю методики Small-Sided Games (SSG) та відсутністю її системної інтеграції у позаурочний освітній процес як цілісної моделі. Метою роботи є теоретичне обґрунтування та експериментальна апробація SSG-моделі для підвищення рівня РА учнів 7–9 класів в умовах гурткової роботи. Розроблено та впроваджено SSG-модель, що передбачає високу інтенсивність занять та ґейміфікацію (зокрема, елементи панна-футболу). Експериментально доведено, що впровадження моделі забезпечує статистично значуще збільшення часу РА високої інтенсивності (на 40,3%), поліпшення координаційної спритності (на 6,9%) та витривалості (на 11,5%) у експериментальній групі. Виявлено високу кореляцію між фізичними показниками та мотивацією, командною стійкістю. Дослідження підтверджує, що SSG-модель є ефективною педагогічною стратегією формування фізично і психологічно стійкого молодого покоління. Ключові слова: вуличний футбол, панна, ігрові методики, шкільна молодь, фізична активність, мотивація, позаурочна робота.