Нематеріальні фактори як конкурентна перевага будівельного підприємства - Лещинський, Віктор Петрович (Академічні візії, 2024)
Анотація. Стаття присвячена питанням визначення факторів, що впливають на рівень конкурентоспроможності будівельного підприємства, зокрема виокремлено нематеріальні фактори, які виступають конкурентною перевагою самих будівельних компаній. Обґрунтовано, що стійка конкурентна перевага досягається лише завдяки активам і компетенціям, які неможливо скопіювати або точно відтворити. Ураховуючи особливості й переваги нематеріальних активів будівельного підприємства у контексті конкурентоспроможності, доведено, що, на відміну від матеріальних активів, нематеріальні складніше накопичувати й передавати, оскільки вони є унікальними для компаній, яким належать. Визначено, що матеріальні активи мають конкретні технічні характеристики та обмежену потужність, тоді як нематеріальні активи характеризуються «м’якими» межами використання, що дозволяє застосовувати їх для створення різних продуктів або просування товарів на ринку. Доведено, що важливою характеристикою нематеріальних активів є їх масштабованість, обмежена лише ємністю ринку. Додатковою конкурентною перевагою є мережевий ефект, коли цінність активу для кінцевого споживача зростає із збільшенням кількості користувачів. Позитивний вплив цього ефекту, з одного боку, підвищує вигоди для наявних користувачів продукту, а з іншого — сприяє залученню нових, що зрештою збільшує вигоди самої компанії. У статті доведено, що нематеріальні фактори конкурентоспроможності будівельних підприємств є джерелами потенційних переваг, позбавлених фізичної чи фінансової форми, але наділених значним інформаційним потенціалом. В умовах посилення конкуренції, глобалізації та цифровізації такі фактори стають вагомою конкурентною перевагою завдяки своїй унікальності, складності накопичення, передавання й відтворення, а також відсутності жорстких обмежень щодо сфери й обсягу використання. Ключові слова: нематеріальні фактори, конкурентоспроможність, будівельне підприємство, нематеріальні активи, мережевий ефект, масштабованість, інформаційний потенціал.