Судові витрати в адміністративному судочинстві України: поняття, порядок відшкодування та актуальні проблеми застосування - Гаврильців, Марія Теодорівна; Мідик, Марко Тарасович (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті досліджено особливості правового регулювання судових витрат в адміністративному судочинстві України, їх структуру, правову природу та порядок відшкодування. Проаналізовано положення Кодексу адміністративного судочинства, роз’яснення Верховного Суду та актуальну судову практику щодо розподілу витрат між сторонами. Виявлено прогалини чинного механізму, зокрема компенсації витрат на правничу допомогу, судову експертизу, переклад і залучення спеціалістів. Показано, що ефективна система компенсації судових витрат забезпечує баланс процесуальних прав сторін, підвищує довіру до суду, формує правову культуру відповідальності учасників процесу, сприяє економічній справедливості та розвитку законодавчої бази, а також забезпечує єдність судової практики та прозорість розподілу витрат. Удосконалення цього механізму має гарантувати доступність правосуддя, єдність практики та підвищення ефективності судового захисту в Україні. Ключові слова: адміністративне судочинство, судові витрати, компенсація витрат, правнича допомога, судова практика, доступ до правосуддя, процесуальні гарантії, судовий захист прав.