Регулювання порядку надання соціальних послуг в Україні - Бориченко, Катерина Валеріївна; Завальнюк, Володимир Васильович (Академічні візії, 2025)
Анотація. Стаття присвячена дослідженню регулювання порядку надання соціальних послуг в Україні.Доведено, що регулювання надання соціальних послуг в Україні здійснюється нормативно, актами соціального діалогу та/або локальними актами та індивідуально.У статті йдеться, що нормативне регулювання надання соціальних послуг здійснюється законами і підзаконними нормативно-правовими актами як результатами правотворчої діяльності компетентних державних органів.З огляду на сферу дії відповідних нормативно-правових актів нормативне регулювання відносин надання соціальних послуг запропоновано поділяти на загальне та спеціальне, яке визначає особливості надання: окремих видів соціальних послуг; соціальних послуг особам (сім’ям) зі спеціальним статусом; соціальних послуг у разі настання «особливих» складних життєвих обставин.Обґрунтовано, що договірне регулювання передбачає впорядкування відносин надання соціальних послуг системою колективних угод і договорів, які укладаються відповідно до законів.Зроблено висновок, що відносинам надання соціальних послуг притаманне також індивідуальне регулювання, яке є: засобом реалізації нормативного регулювання, шляхом його конкретизації з урахуванням певних життєвих обставин, в яких опинився отримувач соціальної послуги; має суб’єктивний характер; спрямоване на досягнення цілей надання соціальних послуг для конкретного суб’єкта.Ключові слова: соціальний захист, соціальні послуги, порядок надання соціальних послуг, регулювання, соціальне законодавство, акти соціального діалогу, договір про надання соціальних послуг, отримувач соціальних послуг.