Актуальні проблеми та тенденції цифровізації процесу професійної підготовки майбутніх учителів математики в Україні - Смірнова, Анастасія Романівна; Горбатюк, Оксана Василівна (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті проаналізовано сучасний стан, визначено актуальні проблеми та розглянуто основні тенденції цифровізації процесу професійної підготовки майбутніх учителів математики в Україні в контексті трансформації освітнього простору. З’ясовано, що цифровізація вищої педагогічної освіти є одним із ключових напрямів модернізації змісту та форм навчання, що спрямована на формування цифрової компетентності педагогів нового покоління. Обґрунтовано, що інтенсивне впровадження інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ) зумовлене потребою забезпечення гнучкості, доступності й ефективності освітнього процесу, особливо в умовах пандемії COVID-19 та воєнного стану. На основі аналізу вітчизняного та зарубіжного досвіду доведено, що цифрова трансформація сприяє розвитку інтерактивних форм навчання, створенню хмароорієнтованих середовищ і застосуванню таких освітніх платформ, як Moodle, Google Workspace, GeoGebra, Microsoft Teams, Zoom, які забезпечують персоніфікацію освітніх траєкторій. Водночас з’ясовано, що основними перешкодами залишаються цифрова нерівність, обмежена матеріально технічна база, недостатній рівень ІКТ-компетентності викладачів та повільна адаптація навчальних програм до вимог цифрового суспільства. Обґрунтовано, що ефективна цифровізація потребує системного поєднання технічних, методичних і педагогічних складників. На основі проведеного аналізу сформовано висновки, відповідно до яких подальший розвиток цифрової педагогічної освіти має ґрунтуватися на інтеграції STEM/STEAM-підходів, розширенні хмарних технологій, удосконаленні цифрової грамотності майбутніх учителів математики та створенні умов для безперервного професійного розвитку педагогічних кадрів у цифровому середовищі. Ключові слова: цифровізація освіти; професійна підготовка; інформаційно-комунікаційні технології; цифрова компетентність; хмарні сервіси; STEM/STEAM-освіта; Moodle; змішане навчання; дистанційні освітні платформи; цифрові інструменти.