CLIL-модель реалізації професійно-орієнтованого практикуму іноземною мовою у магістерській підготовці фахівців з фізичної культури і спорту - Халемендик, Юлія Євгенівна; Тищенко, Валерія Олексіївна (Академічні візії, 2024)
Анотація У статті висвітлено концептуальні, методичні та педагогічні засади реалізації освітнього компонента «Професійно-орієнтований практикум іноземною мовою» у системі підготовки магістрів спеціальності 017 «Фізична культура і спорт». На основі аналізу сучасних наукових досліджень обґрунтовано доцільність інтеграції принципів CLIL-освіти, digital pedagogy та ESP-моделі в іншомовну професійну підготовку майбутніх фахівців. Розроблено структурно-змістову модель практикуму, що включає цільовий, методичний, комунікативно-діяльнісний, педагогічно-цифровий та рефлексивно-аналітичний блоки. Визначено педагогічні умови його ефективної реалізації: інтеграцію мовної, фахової та цифрової складових; створення студентоцентрованого освітнього середовища; використання інструментів Moodle, Google Workspace, Padlet, Quizizz, ChatGPT для персоналізації навчання та аналітичного оцінювання. У ході апробації моделі зафіксовано зростання рівня іншомовної комунікативної активності магістрантів (на 18–20%), підвищення мотивації до навчання, розвитку рефлексії та готовності до міжнародної наукової співпраці. Запропонований освітній компонент забезпечує практичну реалізацію принципів міждисциплінарності, академічної мобільності й цифрової культури у сфері фізичної культури і спорту, сприяючи формуванню конкурентоспроможного фахівця нового покоління.Ключові слова: професійно-орієнтоване навчання, CLIL-освіта, іншомовна компетентність, цифрові технології, магістерська підготовка, фізична культура і спорт, digital педагогіка.