Перспективи розвитку теорії держави і конституційного права в умовах цифровізації суспільства - Євдокіменко, Сергій Анатолійович; Гіда, Євген Олександрович; Лощихін, Олександр Миколайович; Стерліков, Олександр Сергійович (Академічні візії, 2024)
Анотація. У статті аналізуються перспективи розвитку теорії держави і конституційного права в умовах інтенсивної цифровізації суспільства. Розглядаються ключові трансформації конституційних інститутів, публічної влади та правозастосування під впливом цифрових технологій; виявляються основні проблеми - алгоритмічне управління, відповідальність і підзвітність, захист прав та свобод у цифровому середовищі, транснаціональність регулювання даних. Запропоновано напрямки теоретичного переосмислення понять суверенітету, публічної влади, верховенства права та легітимності в умовах цифрового суспільства, а також практичні рекомендації для подальших досліджень та правотворення. Ключові слова: цифровізація, теорія держави і права, конституційне право, алгоритмічне управління, цифровий суверенітет, верховенство права, публічна влада, захист прав людини.