Сутність правової культури - Веселовська, Наталія Олександрівна; Гіда, Євген Олександрович; Стерліков, Олександр Сергійович (Академічні візії, 2023)
Анотація. У статті досліджено сутність, структуру та суспільне значення правової культури як ключового чинника формування правової держави та забезпечення верховенства права. Розкрито взаємозв’язок між правосвідомістю, правовою діяльністю та правовою поведінкою, що разом формують якісний стан правового життя суспільства. Акцентовано, що правова культура не зводиться до знання законів, а охоплює систему цінностей, переконань, моделей поведінки й рівень інституційної практики, які визначають спроможність суспільства підтримувати легітимність влади та стабільність правопорядку. Показано, що високий рівень правової культури забезпечує ефективний захист прав і свобод, формує механізми суспільного контролю за державною владою та зміцнює довіру до судових і правоохоронних інституцій. Проаналізовано діалектичний зв’язок правової культури та правової держави: зріла культура є підґрунтям верховенства права, тоді як ефективні правові інститути стимулюють подальший її розвиток. Окрему увагу приділено викликам цифрової епохи, зокрема впливу соціальних мереж, інформаційних війн та фрагментарного засвоєння правових норм на формування сучасної правосвідомості. Наголошено на ролі юридичної освіти у формуванні професійної етики та ціннісної орієнтації майбутніх правників. Зроблено висновок, що розвиток правової культури є стратегічною умовою демократичного поступу України, оскільки забезпечує стійкість правової системи, протидіє корупції та авторитарним тенденціям і перетворює право на дієвий інструмент соціальної взаємодії. Ключові слова: правова культура, правосвідомість, демократичне суспільство, правова держава суспільні цінності.