Дозвільна система як адміністративна послуга з реалізації права на володіння вогнепальною зброєю - Сопільник, Р. Л.; Ковалів, М. В.; Єсімов, С. С. (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті на підставі комплексного системного підходу розглянуто дозвільну систему у контексті адміністративних послуг з реалізації права на володіння вогнепальною зброєю. Вдосконалення державного регулювання обігу вогнепальної зброї, що поєднує питання ліцензійно-дозвільної та профілактичної діяльності, державне управління у сфері обігу зброї визначає актуальність дослідження. Об’єктом дослідження є суспільні відносини, що складаються у сфері діяльності виконавчої влади, уповноважених у сфері обігу зброї щодо правил обігу вогнепальної зброї. Предметом дослідження є дозвільна система як адміністративна послуга з реалізації права на володіння вогнепальною зброєю. Сутність дозвільної системи пов’язана з призначенням, що полягає у забезпеченні публічної безпеки. Доведено, що єдина теоретична основа при реалізації адміністративних послуг органами, уповноваженими у сфері обігу зброї щодо обігу вогнепальної зброї зумовлює внутрішньогалузевий взаємозв’язок правових норм про обіг зброї та законодавства про адміністративні послуги а також про адміністративну процедуру. Вказано, що взаємозв’язок передбачає відповідність значення та теоретичного сенсу елементів понятійного апарату контрольно-наглядової діяльності у сфері обороту зброї значенню та теоретичному сенсу цих елементів, закріпленому спеціалізованим законодавством про адміністративні послуги, не допускаючи спотворення. Дозволи виступають умовами для реалізації фізичними і юридичними особами прав і законних інтересів щодо придбання, зберігання та володіння вогнепальною зброєю.