Формування демократичних цінностей у системі педагогічної освіти незалежної України - Кучинська, Ірина Олексіївна; Ящук, Богдан Валерійович (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті здійснено аналіз процесу формування демократичних цінностей у системі педагогічної освіти незалежної України. Розкрито основні етапи становлення демократичної освіти, починаючи з 1990-х років до сучасного періоду, охарактеризовано нормативно-правові засади та освітні стратегії, спрямовані на формування громадянської свідомості майбутніх педагогів. Акцентовано увагу на ролі вчителя як носія демократичних ідеалів та на необхідності поєднання знань, умінь і ціннісних орієнтацій у навчальному процесі. Особливу увагу приділено впливу війни на переосмислення демократичних орієнтирів освіти та утвердження патріотичних і гуманістичних засад.Ключові слова: демократична освіта, педагогічна освіта, демократичні цінності, громадянська свідомість, гуманістичні орієнтири, демократична культура, педагогічна підготовка, громадянська відповідальність.