Модуляція запальної відповіді та окисного стресу тіотріазоліном при інтенсивному тренувальному навантаженні - Красько, Микола Петрович; Тищенко, Валерія Олексіївна (Академічні візії, 2023)
Анотація. У статті наведено результати аналітичного огляду сучасних експериментальних і клінічних досліджень, присвячених вивченню впливу тіотриазоліну на запальну відповідь та показники оксидативного стресу при інтенсивних тренувальних навантаженнях. Актуальність проблеми обумовлена тим, що високоінтенсивні фізичні навантаження супроводжуються активацією прозапальних цитокінів (TNF-α, IL-1β, IL-6), посиленням транскрипційної активності NF-κB, зростанням експресії COX-2, дисфункцією NO-синтазної системи й розвитком оксидативного ушкодження біомембран. Сукупність цих механізмів визначає формування вторинного м’язового ушкодження, уповільнення відновлення та зниження толерантності до навантаження. Особливу увагу приділено роботам І.Ф. Белєнічева та співавторів, у яких докладно описано антиоксидантну, протизапальну, енерготропну та мембранопротекторну дію тіотриазоліну. Проаналізовано його здатність знижувати інтенсивність утворення активних форм кисню, підвищувати активність антиоксидантних ферментів (супероксиддисмутази, каталази, глутатіонредуктази), зменшувати рівні продуктів перекисного окиснення ліпідів та стабілізувати мітохондріальні механізми енергозабезпечення. Наведені дані свідчать про потенційну ефективність препарату як засобу фармакологічної корекції тренувально-індукованого запалення та пошкодження тканин.