Управлінські моделі інтеграції масової фізичної культури у процес підготовки та проведення спортивних змагань - Конох, Анатолій; Караулова, Світлана; Конох, Андрій; Сватьєв, Андрій (Академічні візії, 2024)
Анотація. У статті досліджуються управлінські моделі інтеграції масової фізичної культури у процес підготовки та проведення спортивних змагань як наукова проблема сучасного спортивного менеджменту. Автор виходить із актуальної соціальної потреби перетворення спортивних заходів із елітарної форми змагальної діяльності на інструмент масової мобілізації, популяризації здорового способу життя та формування активної громадянської позиції. Незважаючи на зростаючу увагу до цієї сфери з боку державної політики та громадських інституцій, науковий дискурс недостатньо враховує специфіку управлінських рішень для масового спорту. Метою дослідження є наукове обґрунтування ефективних управлінських моделей, спроможних забезпечити системну інтеграцію масової фізичної культури в організаційну структуру змагань. Для досягнення цієї мети автор послідовно вирішує такі завдання: аналізує ключові принципи інтеграції (інклюзивність, доступність, громадська участь, освітня функція, системність, міждисциплінарність); визначає структурні компоненти управлінської моделі (стратегічний, інституційно-організаційний, функціональний, ресурсний, комунікаційно-інформаційний, аналітико-оціночний); розробляє типологію моделей (централізована державна, громадсько-орієнтована, гібридна) з обґрунтуванням їх застосування залежно від масштабу та цілей заходу. Особливу наукову цінність становлять практичні рекомендації щодо впровадження ефективних практик: інституціоналізація гібридної моделі через створення правових механізмів партнерства держави, громади та бізнесу; запровадження стандартів інклюзивності та доступності як обов'язкового компоненту змагань; створення системи моніторингу соціальної ефективності на основі спеціалізованих індикаторів; інтеграція освітнього компоненту в структуру подій; підтримка цифрової трансформації через розробку open-source рішень; формування системи професійної підготовки менеджерів масового спорту. Наукова новизна дослідження полягає у комплексному підході до проблеми, що поєднує теоретичне узагальнення з практичними рекомендаціями, а також у визначенні гібридної моделі як найефективнішої парадигми інтеграції, здатної подолати недоліки як бюрократизованого державного управління, так і хаотичних громадських ініціатив. Результати дослідження мають як теоретичне значення для розвитку наукових концепцій спортивного менеджменту, так і практичну цінність для організаторів спортивних заходів, представників місцевої влади, громадських організацій та інших зацікавлених стейкхолдерів. Автор обґрунтовує тезу, що лише через трансформацію управлінських підходів можна досягти справжньої інтеграції масової фізичної культури у змагальні процеси, що, у свою чергу, стане потужним інструментом оздоровлення нації, формування соціальної солідарності та розвитку громадянського суспільства. Подальші дослідження пропонується спрямувати на розробку стандартизованих показників ефективності та вдосконалення цифрових інструментів для персоналізації участі в масових спортивних заходах.