Критерії оцінки ефективності спортивних змагань як інструменту популяризації масової фізичної культури - Конох, Анатолій; Конох, Андрій; Сватьєв, Андрій; Товстоп’ятко, Федір (Академічні візії, 2024)
Анотація. У контексті стратегічного завдання розвитку здорового та активного суспільства, спортивні змагання розглядаються не лише як елемент спорту вищих досягнень, а й як потужний інструмент популяризації масової фізичної культури (ФК). Стаття присвячена теоретичному обґрунтуванню та розробці системи критеріїв оцінки ефективності змагань саме з погляду їхнього впливу на довгострокове залучення широких верств населення до регулярних занять ФК. Наявні методики оцінки, які фокусуються переважно на кількісних показниках (кількість учасників, медіа-покриття), є недостатніми для відображення реального соціально-педагогічного ефекту та формування у громадян ціннісних орієнтацій щодо здорового способу життя (ЗСЖ). Автори пропонують розширену трирівневу модель інтегральної оцінки, що забезпечує глибокий аналіз соціального внеску спортивних заходів. Модель включає: 1) кількісно-демографічний критерій (збільшення бази активних користувачів, приріст учасників у суміжних секціях, показник інклюзивності); 2) якісно-психологічний критерій (зміна мотивації, формування ціннісних установок та рівня професійної самосвідомості громадян, що базується на «ефекті наслідування» успішних спортсменів); та 3) соціально-економічний критерій (оцінка мультиплікативного ефекту для місцевих громад, створення нової загальнодоступної спортивної інфраструктури, економічні вигоди). Обґрунтовано, що лише інтегральне застосування цих критеріїв, із залученням якісних методів (анкетування, рефлексивні щоденники, контент-аналіз), дозволяє адекватно оцінити та оптимізувати соціальний внесок спортивних змагань у розвиток масової фізичної культури.