Оцінювання довгострокових ефектів фізичних навантажень на когнітивні функції у вікових групах населення - Атаманюк, Світлана Іванівна; Євтушенко, Віктор Володимирович; Копко, Ірина Євгенівна (Академічні візії, 2025)
У статті розглянуто результати аналітико-оглядового дослідження, спрямованого на з’ясування довгострокового впливу фізичної активності на когнітивні функції людини у різних вікових групах. Узагальнено дані сучасних публікацій, що підтверджують позитивний ефект систематичних аеробних, силових і комбінованих тренувань. Розкрито роль нейротрофічного фактора мозку (BDNF), гіпокампа й префронтальної кори у підтриманні нейропластичності та формуванні когнітивного резерву. Показано дозозалежний характер впливу фізичних навантажень, за якого оптимальні результати досягаються при помірній інтенсивності занять. Розроблено концептуальну модель впливу фізичної активності на когнітивне функціонування, що інтегрує біологічний, психологічний і поведінковий рівні аналізу. Отримані результати мають практичне значення для розроблення освітніх, реабілітаційних і профілактичних програм, спрямованих на підтримання когнітивного здоров’я населення та підвищення якості життя.