Аналіз траєкторій розвитку обдарованості в учнів центрів інтелектуального розвитку від первинної діагностики до олімпіадних досягнень - Городецька, Нателла Олексіївна (Академічні візії, 2023)
Актуальність дослідження зумовлена необхідністю підвищення результативності роботи з обдарованими учнями в умовах посилення конкуренції в інтелектуальних змаганнях і відсутності цілісних моделей освітнього супроводу, що узгоджують первинну діагностику, навчальні програми та олімпіадні досягнення. Мета статті полягає в аналізі особливостей формування та реалізації індивідуальних траєкторій розвитку обдарованості учнів центрів інтелектуального розвитку від первинної діагностики до досягнення результатів у предметних олімпіадах. Методи дослідження ґрунтуються на теоретичному аналізі наукових джерел, структурно-логічному та порівняльному аналізі діагностичних, навчальних і оцінювальних етапів підготовки, а також узагальненні практики діяльності центрів інтелектуального розвитку. Встановлено, що розвиток обдарованості має траєкторний характер і визначається навчальною динамікою та сформованістю навчальної стійкості. Виявлено негативний вплив неузгодженості діагностичних і навчальних етапів на стабільність результатів. Доведено роль систематичних когнітивно-розвивальних занять у підвищенні пізнавальної продуктивності та готовності до змагальної діяльності.