Адаптивні стратегії викладання у вищій школі в контексті навчання через доповнену реальність - Лазаренко, Гліб Сергійович; Літвіна, Злата Юріївна; Кирчата, Ірина Миколаївна (Академічні візії, 2025)
Метою статті є визначення стратегій адаптації навчальних середовищ через засоби доповненої реальності, їх педагогічного потенціалу, викликів та наслідків для вищої освіти. Результати дослідження показують, що інтеграція імерсивних технологій сприяє змінам структури навчання, зумовлюючи динамічну модифікацію контенту, диференційовані формати взаємодії та безперервні цикли зворотного зв’язку. Обґрунтовано, що сценарії доповненої реальності дають змогу викладачам регулювати складність завдань, надавати індивідуалізовані підказки та будувати траєкторії навчання, що відповідають потребам здобувача вищої освіти. Зазначено, що доповнена реальність поліпшує активізацію когнітивних процесів та формування навичок професійного аналізу. Технології доповненої реальності є перспективним напрямом модернізації вищої освіти, що підтримують практично-орієнтований досвід здобувачів вищої освіти та допомагають розвивати компетентності, що вимагають просторового, процедурного та ситуативного розуміння.