Адаптація моделей управління в закладах вищої освіти до викликів штучного інтелекту та автоматизації оцінювання - Скоробагатська, Оксана Іванівна; Сидорук, Людмила Миколаївна; Різак, Галина Вікторівна (Академічні візії, 2025)
Сучасні університети постають перед новими викликами, зумовленими розвитком штучного інтелекту (далі – ШІ) та автоматизації оцінювання (далі – АО). Це вимагає адаптації управлінських моделей для підтримки ефективності освітнього процесу та академічної доброчесності. Метою дослідження є вивчення адаптації моделей університетського управління до викликів упровадження ШІ та АО, а також розроблення рекомендацій щодо інтеграції новітніх технологій. Для аналізу сучасних тенденцій в освіті застосовано комплекс теоретичних та емпіричних методів. Виявлено три основні моделі ШІ в освіті: поведінкова, когнітивна та модель складних адаптивних систем. Кожна з них має власні виклики, проте водночас відкриває значні можливості для підвищення якості освітнього процесу. Для успішної адаптації університетам необхідно впроваджувати гнучкі структури управління, етичні стандарти, а також інвестувати в навчання викладачів. Розроблені рекомендації охоплюють моніторинг ефективності та співпрацю з технологічними компаніями для підвищення якості освіти.