Адаптивні моделі педагогічної комунікації для підтримки дітей з міграційним досвідом у шкільному середовищі - Чаграк, Наталія Ігорівна (Академічні візії, 2025)
У статті розглянуто адаптивні моделі педагогічної комунікації як ефективного засобу підтримки школярів з міграційним досвідом. Проаналізовано психологічні, соціокультурні та педагогічні чинники, які впливають на інтеграцію цих учнів у навчальний процес. Обґрунтовано важливість використання моделей взаємодії, які враховують індивідуальні потреби учнів, зокрема рівень їхньої соціально-емоційної компетентності, навчальну мотивацію та специфіку міжкультурної комунікації. Подано класифікацію комунікативних моделей – інтерактивних, диференційованих та інклюзивних – і описано механізми їхнього впровадження. Підкреслено значення комплексної підтримки, яка передбачає створення безпечного психологічного середовища, розвиток соціальних навичок, навчання стратегіям саморегуляції та соціально-педагогічний супровід. Надано рекомендації щодо застосування адаптивних комунікативних стратегій для забезпечення успішної інтеграції та підвищення навчальних досягнень дітей з міграційним досвідом.