Порівняльний біомеханічний аналіз техніки виконання станової тяги елітних спортсменів та початківців за допомогою систем Motion Capture - Циба, Юрій Григорович; Цибанюк, Олександра Олександрівна (Академічні візії, 2025)
Анотація. Стаття присвячена порівняльному біомеханічному аналізу техніки виконання станової тяги – фундаментальної, але високоризикованої вправи у силовому спорті. Мета дослідження полягала у кількісному визначенні ключових відмінностей у техніці між елітними пауерліфтерами та початківцями для розробки об'єктивних критеріїв безпеки. Використовувалася інноваційна система Motion Capture (MoCap), що забезпечила високоточну реєстрацію кінематичних і динамічних параметрів руху. Аналіз встановив статистично значущі відмінності: початківці демонструють критичну нестабільність поперекового відділу (відхилення кута > 5°) та значне горизонтальне зміщення штанги (до 10 см), що багаторазово підвищує момент сили та ризик травматизму. Елітні спортсмени, навпаки, підтримують майже вертикальну траєкторію (до 1.5 см відхилення) та синхронну роботу суглобів. Результати дослідження дозволили розробити чіткі, кількісні критерії оцінки техніки (наприклад, допустиме відхилення попереку ≤ 5°, горизонтальне зміщення ≤ 3 см). Впровадження цих критеріїв у процес фізичного виховання та тренувань початківців забезпечить об'єктивний зворотний зв'язок, прискорену корекцію помилок та значно знизить рівень спортивного травматизму, підтверджуючи ефективність інтеграції інформаційно-комунікаційних технологій у спортивну діагностику та методику навчання.