Розірвання трудового договору за ініціативою роботодавця з підстав, пов'язаних із винними діями працівника - Сахман, І. Ю.; Козак, І. В.; Сличко, К. В.; Гивель, І. В. (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті здійснено комплексний аналіз правових підстав розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця відповідно до статей 40 і 41 Кодексу законів про працю України. Досліджено юридичну природу звільнення, його процедурні та матеріально-правові аспекти, а також вимоги до дотримання принципів законності, пропорційності та соціальної справедливості при прийнятті рішення про припинення трудових відносин. Розкрито зміст поняття «винне діяння працівника», визначено критерії встановлення його вини, проаналізовано роль доказування та дотримання процедурних гарантій під час звільнення. Особливу увагу приділено аналізу судової практики, що підтверджує важливість дотримання роботодавцем усіх процесуальних вимог, зокрема отримання письмових пояснень працівника, погодження з профспілковим органом, дотримання строків дисциплінарної відповідальності. Наголошено на ролі профспілок як суб’єктів громадського контролю, що забезпечують баланс між інтересами працівника і роботодавця. Висвітлено питання дискримінаційних підстав звільнення, які суперечать конституційному праву на працю, а також розглянуто особливі гарантії для окремих категорій працівників — неповнолітніх, жінок, державних службовців, членів профспілкових органів. У статті доведено, що належне застосування статей 40 та 41 КЗпП України має важливе значення для забезпечення стабільності трудових відносин, підвищення довіри між сторонами трудового договору та запобігання зловживанням з боку роботодавців. Зроблено висновок, що процедура звільнення з ініціативи роботодавця повинна бути не лише юридично бездоганною, а й соціально справедливою, оскільки трудове право виконує не лише регуляторну, а й гуманістичну функцію — забезпечення поваги до гідності працівника, його прав і законних інтересів.