Правове регулювання працевлаштування іноземців та осіб без громадянства в Україні - Опрісник, О. І.; Щербата, А. П.; Євтушенко, В. О. (Академічні візії, 2025)
Анотація. Досліджено нормативно-правове регулювання працевлаштування іноземців та осіб без громадянства в Україні. Проаналізовано основні нормативно-правові акти, що визначають їхній правовий статус, порядок отримання дозволів на застосування праці та загальні умови трудової діяльності. Проблематика працевлаштування іноземних громадян та осіб без громадянства набуває особливого значення в контексті міграційних процесів та необхідності забезпечення захисту їхніх трудових прав відповідно до міжнародних і національних стандартів. Окрему увагу приділено особливостям укладення трудових договорів між іноземними працівниками та роботодавцями, зокрема строковості таких договорів і можливості суміщення посад. Розглядаються актуальні на сьогодні труднощі, пов’язані з бюрократичними процедурами, підтвердженням статусу осіб без громадянства та потребою цифровізації процесу працевлаштування. Під час наукового аналізу наголошено на важливості принципу рівності прав для іноземців та осіб без громадянства, а також проаналізовано обмеження, що діють під час воєнного стану щодо громадян країн-агресорів, які загрожують Україні. Системний аналіз чинних законодавчих актів дозволив визначити правовий статус цих категорій осіб, а також умови та порядок отримання дозволів на застосування їхньої праці. Подальше вдосконалення правового регулювання у цій сфері, зокрема спрощення адміністративних процедур та посилення протидії дискримінації, сприятиме зміцненню верховенства права, забезпеченню правової визначеності та підвищенню соціальної захищеності працівників в системі трудового права України.