Адаптаційний потенціал фізичної культури для військовослужбовців у процесі реабілітації в Україні - Луценко, Ірина Миколаївна; Коновал, Юрій Миколайович; Золочевський, Віталій Вікторович (Академічні візії, 2025)
У статті проаналізовано адаптаційний потенціал фізичної культури як засобу реабілітації військовослужбовців в Україні. У контексті сучасних бойових дій військовослужбовці зазнають значних фізичних і психологічних травм, що актуалізує потребу в ефективних реабілітаційних заходах. Метою дослідження є визначення впливу фізкультурно-реабілітаційних програм на відновлення функціонального стану та психоемоційної сфери військовослужбовців. Дослідження ґрунтується на комплексному застосуванні теоретичних і емпіричних методів. З’ясовано позитивний вплив фізичної культури на відновлення м’язової сили, витривалості та координаційних здібностей. Виявлено потенційні ризики травматизації та обґрунтовано необхідність кваліфікованого професійного супроводу. За результатами дослідження визначено потребу індивідуалізації реабілітаційних програм, інтеграції психологічної підтримки та застосування мультидисциплінарної практики. Доведено, що систематичні заняття фізичною культурою сприяють соціальній адаптації військовослужбовців до цивільного життя.