«Travel Rule» у дії: прозорість криптотранзакцій як інструмент протидії відмиванню коштів - Думчиков, М.О. (Академічні візії, 2025)
Анотація. Стаття присвячена комплексному аналізу сучасних тенденцій розвитку кіберзлочинності у сфері віртуальних активів, а також дослідженню механізмів відмивання коштів із використанням криптовалют та інших цифрових фінансових інструментів. Актуальність теми зумовлена тим, що упродовж останнього десятиліття віртуальні активи, насамперед криптовалюти, перетворилися на важливий елемент глобальної фінансової системи, який створює нові можливості для інноваційного розвитку економіки і водночас, значні ризики у сфері фінансової безпеки. Враховуючи глобальний характер цифрових транзакцій, відсутність єдиних стандартів контролю та псевдоанонімність криптовалютних операцій, що ускладнює ідентифікацію суб’єктів правопорушень, проблема протидії кібервідмиванню набуває міждисциплінарного характеру, охоплюючи як кримінально-правову, так і фінансово-економічну складову. У статті здійснено порівняльний аналіз рекомендацій та стандартів FATF, положень нормативного регулювання Європейського Союзу, зокрема, Регламент MiCA та П’ята директива ЄС з протидії відмиванню коштів, а також законодавство FinCEN, Bank Secrecy Act США. Виокремлено ключові проблеми імплементації міжнародних стандартів у національні правові системи, зокрема у частині забезпечення прозорості транзакцій, ідентифікації кінцевих бенефіціарів та контролю діяльності посередників віртуальних активів. Зроблено висновок, що комплексне посилення нормативно-правового регулювання у поєднанні з міжнародною взаємодією, цифровізацією процесів фінансового моніторингу та впровадженням інноваційних технологічних рішень є ключовими передумовами підвищення ефективності протидії відмиванню коштів у кіберпросторі. На нашу думку, саме поєднання правових, технічних та інституційних інструментів створює підґрунтя для формування глобальної системи кіберфінансової безпеки нового покоління.