Концептуальні підходи до дослідження цифрової трансформації рітейлу - Пупа, Остап Олегович (Академічні візії, 2024)
Анотація. У статті досліджено концептуальні підходи до аналізу цифрової трансформації рітейлу як багатовимірного економічного процесу, що передбачає фундаментальну перебудову бізнес-моделей торговельних підприємств. Розкрито сутнісні відмінності між автоматизацією, діджиталізацією та цифровою трансформацією, обґрунтовано їхню роль у сучасному розвитку роздрібної торгівлі. Систематизовано теоретичні концепції, що формують наукове підґрунтя цифрової трансформації рітейлу: теорію цифрової економіки, концепцію платформенної економіки, підхід омніканальності та теорію штучного інтелекту і великих даних. Охарактеризовано основні моделі цифрової трансформації рітейлу – платформізацію, омніканальність, автоматизовані системи управління та використання штучного інтелекту з великими даними. Ідентифіковано детермінанти цифрової трансформації рітейлу в Україні, які включають економічні, технологічні, соціальні, інституційні та безпекові чинники. Доведено, що в умовах воєнного стану цифровізація набуває особливого значення, оскільки дозволяє мінімізувати залежність від фізичної інфраструктури та забезпечувати економічну стійкість. Запропоновано авторську дефініцію цифрової трансформації рітейлу, що інтегрує технологічний, економічний та безпековий виміри. Обґрунтовано необхідність гармонізації українських цифрових стандартів з європейськими практиками для забезпечення інтеграції національного рітейлу у глобальні цифрові ланцюги вартості. Результати дослідження створюють теоретичну базу для розробки механізмів державної підтримки цифровізації рітейлу та формування практичних рекомендацій щодо впровадження цифрових технологій у торговельній галузі України.