Методологічні підходи до дослідження систем адміністративного управління у банківських установах - Кишакевич, Богдан Юрійович; Свінцов, Олександр Миколайович; Горбенко, Лев Юрійович (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті розглянуто теоретико-методологічні засади дослідження систем адміністративного управління у банківських установах в умовах цифрової трансформації та посилення регуляторного контролю. Визначено сутність адміністративного управління як комплексної системи, що забезпечує координацію управлінських, інформаційних, кадрових і фінансових процесів банку. Показано, що ефективність управління визначається узгодженістю функціональних підсистем, рівнем інформаційної інтегрованості та компетентністю персоналу. Обґрунтовано необхідність удосконалення адміністративних систем на основі поєднання традиційних і сучасних методологічних підходів. У статті проаналізовано основні підходи до дослідження адміністративного управління: системний, процесний, функціональний, ситуаційний, інституційний, синергетичний, кібернетичний, компетентнісний та інтегрований. Розроблено інтегровану модель дослідження систем адміністративного управління у банках, що поєднує стратегічний, тактичний і операційний рівні управління. У центрі моделі — адміністративна система банку як динамічний механізм координації управлінських процесів, взаємопов’язаних потоків рішень, ресурсів і інформації.