Цифрова трансформація рітейлу як чинник структурних змін та зростання конкурентоспроможності - Шевчук, Л.; Янковська, Л.; Сопільник, Л.; Семчук, Ю.; Яримович, Ю. (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті проаналізовано цифрову трансформацію рітейлу як чинник структурних змін і формування конкурентоспроможності торговельних підприємств. Цифрову трансформацію інтерпретовано як процес перебудови економіко-організаційного механізму рітейлу, що охоплює управління даними, модифікацію бізнес-моделей, трансформацію ланцюгів створення вартості та зміну форматів ринкової взаємодії. Уточнено економічну сутність цифровізації рітейлу через зміну способів координації процесів, параметрів транзакційних витрат і функцій цифрової інфраструктури. Визначено теоретико-методологічні засади дослідження цифрової трансформації рітейлу на основі системного, структурного та інституційного підходів. Показано, що цифрова екосистема рітейлу формується як сукупність технологічних платформ, організаційних рішень і регуляторних обмежень, взаємодія яких визначає характер галузевих зрушень. Структурні зміни рітейлу пов’язані з переходом від лінійних моделей торгівлі до мережевих конфігурацій, перерозподілом управлінських функцій і трансформацією ролі фізичних торговельних форматів. Проаналізовано фактори впливу цифровізації, зокрема доступ до даних, рівень організаційної зрілості, регуляторне середовище цифровізації та інвестиційні обмеження. Окреслено значення неспостережуваних процесів, пов’язаних зі змінами управлінських практик і споживчої поведінки, для результатів цифрової трансформації. Узагальнено, що конкурентоспроможність рітейлу визначається здатністю підприємств інтегрувати цифрові технології в управлінські контури та забезпечувати узгодженість стратегічних і операційних рішень. Результати дослідження можуть бути використані для розвитку методології оцінювання цифровізації, формування стратегічних напрямів розвитку рітейлу та обґрунтування заходів державної підтримки цифровізації.