Роль гендерного бюджетування у забезпеченні рівного доступу до медичних послуг - Шлапак, А. (Академічні візії, 2025)
Анотація. Стаття присвячена аналізу ролі гендерного бюджетування у забезпеченні рівного доступу до медичних послуг. Метою представленої роботи є визначення особливостей та ролі гендерного бюджетування у забезпечення рівного доступу до медичних послуг. Досліджено, як інструменти гендерно орієнтованого фінансового планування впливають на ефективність розподілу медичних ресурсів та формування інклюзивної системи охорони здоров’я. Виділено ключові механізми інтеграції принципів гендерної рівності у бюджетні процеси медичних установ та оцінено їхній вплив на підвищення якості обслуговування, зниження бар’єрів доступу до послуг для різних соціальних груп та оптимізацію використання фінансових ресурсів. Результати дослідження підтверджують, що гендерне бюджетування є важливим інструментом стратегічного управління охороною здоров’я, спрямованим на забезпечення соціальної справедливості та підвищення ефективності медичних витрат.