Цифрова трансформація та інтелектуальний капітал: імперативи конкурентоспроможності підприємства - Рамський, А.; Сімавін, П. (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті досліджено взаємозв’язок цифрової трансформації та розвитку інтелектуального капіталу як ключових імперативів забезпечення конкурентоспроможності підприємства в умовах цифрової економіки. Обґрунтовано, що впровадження цифрових технологій трансформує підходи до формування, використання та відтворення інтелектуального капіталу, посилюючи роль знань, компетентностей персоналу та організаційних інновацій у досягненні стійких конкурентних переваг. Метою представленої роботи є визначення особливостей цифрової трансформації та інтелектуального капіталу, а також виявлення імперативів конкурентоспроможності підприємства. У межах дослідження проаналізовано складові інтелектуального капіталу (людський, структурний та клієнтський) та визначено вплив цифрових інструментів на ефективність управління ними. Показано, що цифрова трансформація сприяє підвищенню продуктивності праці, прискоренню обміну знаннями, розвитку інноваційного потенціалу та адаптивності підприємства до динамічних змін ринкового середовища. Визначено стратегічні напрями інтеграції цифрових рішень у систему управління інтелектуальним капіталом з метою посилення конкурентоспроможності підприємств. Практична цінність результатів полягає у можливості їх використання керівниками підприємств та фахівцями з управління персоналом і інноваціями для формування ефективних стратегій цифрового розвитку, орієнтованих на нарощування інтелектуального потенціалу та забезпечення довгострокової конкурентоспроможності.