Регуляторне середовище цифровізації як фактор впливу на розвиток цифрової інфраструктури рітейлу - Скупейко, В.; Сопільник, Л.; Семчук, Ю.; Садонцев, Д. (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті досліджено регуляторне середовище цифровізації як фактор впливу на розвиток цифрової інфраструктури рітейлу в контексті трансформації бізнес-моделей, інституційних конфігурацій та структурних змін ринку. Регуляторне середовище розглянуто як багаторівневу інституційно-нормативну систему, у межах якої поєднуються правові норми, організаційні процедури, економічні стимули та інформаційно-аналітичні інструменти, що формують умови доступу суб’єктів рітейлу до цифрових технологій і інфраструктурних рішень. Теоретико-методологічну основу становить поєднання інституційного, системного та еволюційного підходів із використанням нормативно-правового аналізу, інституційного картування, компаративних зіставлень і реконструкції причинно-наслідкових зв’язків між параметрами регуляторних режимів та динамікою цифрової інфраструктури. Показано, що фрагментація нормативної бази, асиметрія наглядового навантаження, відмінності в доступі до регуляторної інформації та відставання норм від розвитку цифрових технологій формують сукупність явних і латентних обмежень для впровадження інноваційних форматів організації рітейлу й інтеграції у цифрову екосистему. Обґрунтовано стратегічні напрями вдосконалення регуляторного середовища, які передбачають гармонізацію суміжних режимів регулювання, посилення інституційної координації, застосування ризик-орієнтованих підходів, розвиток регуляторних пісочниць та аналітики на основі даних. Зроблено висновок про доцільність трактування регуляторного середовища цифровізації як ключового елементу економіко-організаційного механізму розвитку цифрової інфраструктури рітейлу, що визначає конфігурацію стимулів, бар’єрів і траєкторій цифрової трансформації галузі.