Методологія оцінювання цифровізації рітейлу з урахуванням неспостережуваних процесів - Скупейко, В.; Семчук, Ж.; Сопільник, Л.; Семчук, Ю.; Базюк, В.-М. (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті досліджено методологічні засади оцінювання цифровізації рітейлу з урахуванням неспостережуваних процесів, що формують латентну структуру цифрової трансформації бізнес-моделі. Цифровізація рітейлу інтерпретується як багаторівневий процес перетворення технологічної архітектури, організаційних механізмів, поведінкових патернів персоналу і споживачів, конфігурації ланцюгів створення вартості та цифрової екосистеми рітейлу, у межах якого спостережувані показники цифрової інфраструктури взаємодіють із прихованими змінами у процедурах прийняття рішень, механізмах управління даними й організаційній культурі. Обґрунтовано доцільність трактування неспостережуваних процесів як прихованих компонентів, що не відображаються безпосередньо в обліково-статистичних показниках, однак визначають реальний рівень цифрової зрілості та структурні зміни рітейлу. Запропоновано підхід, який інтегрує індикаторний, факторний, індексний та модельний інструментарій для ідентифікації та операціоналізації таких процесів на основі спостережуваних індикаторів цифрових технологій, організаційних параметрів і результативності діяльності. Розроблено багаторівневу інтегровану модель, що поєднує спостережувані змінні з оціненими латентними факторами, формує систему індексів цифровізації рітейлу та забезпечує можливість порівняльного аналізу форматів організації рітейлу, моніторингу траєкторій цифрової трансформації й виявлення вузлових елементів впливу неспостережуваних процесів на конкурентоспроможність. Показано прикладні напрями використання методології у підтримці управлінських рішень щодо структурування цифрових інвестицій, удосконалення економіко-організаційного механізму та адаптації цифрової екосистеми рітейлу до змін регуляторного середовища цифровізації.