Економічний механізм цифрової трансформації рітейлу в Україні - Перегуда, Юлія Андріївна (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті досліджено економічний механізм цифрової трансформації рітейлу в Україні в умовах формування цифрової економіки та посилення структурних змін у сфері роздрібної торгівлі. Обґрунтовано, що цифровізація рітейлу виходить за межі впровадження окремих цифрових технологій і набуває системного характеру, охоплюючи трансформацію бізнес-моделей, організаційних структур, ланцюгів поставок, управління даними та взаємодії зі споживачами. Визначено, що ключовими передумовами цифрової трансформації є зміна споживчої поведінки, зростання складності конкурентного середовища, розвиток цифрової інфраструктури та інституційне посилення ролі державної цифрової політики. На основі узагальнення сучасних наукових підходів і аналітичних матеріалів міжнародних організацій доведено доцільність розгляду економіко-організаційного механізму цифрової трансформації рітейлу як інтегрованої системи економічних, організаційних, технологічних, управлінських та інституційно-регуляторних складових. Розкрито зміст основних елементів цього механізму та їх функціональне призначення у забезпеченні адаптивності, стійкості та конкурентоспроможності роздрібних підприємств. Особливу увагу приділено ролі омніканальних стратегій, орієнтації на дані як стратегічний ресурс, цифровізації ланцюгів поставок і формуванню динамічних управлінських спроможностей. Обґрунтовано, що узгоджене функціонування зазначених складових створює умови для переходу рітейлу до клієнтоорієнтованої моделі розвитку, здатної ефективно реагувати на виклики цифрового середовища. Акцентовано на інституційному вимірі цифрової трансформації, зокрема на зростанні ролі централізованого державного управління цифровими стратегіями, що є важливим для узгодження корпоративних і національних пріоритетів цифрового розвитку. Сформульовано стратегічні напрями підвищення конкурентоспроможності роздрібних підприємств України в умовах цифрової економіки. Отримані результати мають наукову та практичну значущість і можуть бути використані при розробленні галузевих стратегій цифрової трансформації рітейлу та подальших дослідженнях у цій сфері.