Засоби впливу на неправомірну поведінку неповнолітніх в інформаційному просторі інтернету - Bezpalov, Roman (Академічні візії, 2025)
В сучасному світі Інтернет є невід’ємною складовою життя підлітків, відкриваючи широкі можливості для освіти, розваг, соціалізації та особистісного розвитку. Водночас, поряд із позитивними аспектами існують і суттєві ризики, пов’язані з впливом негативного контенту. У статті проводиться кримінологічний аналіз інтернет-контенту, що може сприяти формуванню злочинної поведінки серед неповнолітніх. Досліджуються сучасні тренди в інтернет-активності молоді та вплив різних типів контенту, зокрема насильницьких і протиправних матеріалів, на розвиток кримінальних нахилів у підлітків. Робота базується на комплексному підході, який охоплює соціально-психологічні, правові та технологічні аспекти ролі Інтернету. Особливу увагу приділено впливу соціальних мереж, онлайн-ігор і інших платформ, які можуть по-різному впливати на молодих людей, в тому числі формувати агресивну поведінку, знижувати емпатію та соціальну відповідальність. Також розглядаються соціальні фактори, як тиск однолітків і прагнення до самоствердження, що відіграють значущу роль у формуванні злочинної поведінки. Законодавча база, що регулює використання Інтернету, аналізується як важливий елемент у боротьбі з правопорушеннями серед неповнолітніх. Врахування міжнародного досвіду та практика обмеження доступу до шкідливого контенту підкреслюють необхідність посилення контролю за онлайн-середовищем та розробки ефективних профілактичних заходів для запобігання злочинності в цій віковій групі.