Криміногенні чинники поведінки водіїв у контексті порушень правил дорожнього руху та експлуатації транспортних засобів - Гумін, Олексій (Академічні візії, 2025)
Анотація. Стаття присвячена комплексному кримінологічному аналізу чинників, що зумовлюють протиправну поведінку водіїв у сфері дорожнього руху та експлуатації транспортних засобів. У роботі обґрунтовується, що правопорушення цієї категорії мають багатофакторний характер, зумовлений поєднанням соціальних, психологічних, правових і технічних детермінант. Зазначено, що поведінка водія формується під впливом індивідуально-психологічних характеристик (імпульсивність, низький рівень самоконтролю, схильність до ризику), соціального середовища (негативні моделі поведінки, толерантність суспільства до порушень ПДР, груповий тиск), а також організаційно-правових чинників, серед яких недосконалість контролю, прогалини у правозастосовній практиці та низький рівень превентивних заходів. Особлива увага приділяється технічним і технологічним аспектам, що впливають на безпечність керування, зокрема стану транспортних засобів, якості дорожньої інфраструктури, умовам руху. У статті проаналізовано типові криміногенні ситуації, що сприяють виникненню дорожньо-транспортних пригод, а також окреслено механізм формування протиправних рішень водія в умовах ризику. Наголошується на необхідності комплексного підходу до профілактики, що поєднує правові, освітні, інфраструктурні та технічні заходи. Результати дослідження спрямовані на вдосконалення системи безпеки дорожнього руху та підвищення ефективності заходів запобігання злочинам у сфері експлуатації транспортних засобів.