Особливості видів показань підозрюваного в рамках кримінального процесуального доказування - Супрун, Олег; Коваль, Марія (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті досліджуються особливості видів показань підозрюваного в системі кримінального процесуального доказування. Показання підозрюваного розглядаються не лише як джерело доказів, але й як процесуальний засіб реалізації права на захист. Здійснено класифікацію видів показань залежно від їх змісту, спрямованості, позиції підозрюваного щодо обвинувачення та ступеня сприяння встановленню об’єктивної істини у кримінальному провадженні. Проаналізовано умови процесуального отримання та перевірки таких показань, зокрема з урахуванням вимог Конституції України, положень Кримінального процесуального кодексу України та практики Європейського суду з прав людини. Окрему увагу приділено проблемним аспектам використання показань підозрюваного як доказу, ризикам отримання недопустимих доказів, а також гарантіям забезпечення добровільності та недопустимості примусу. Автором обґрунтовується висновок про необхідність удосконалення слідчої та судової практики щодо фіксації, перевірки та оцінки показань підозрюваного з метою забезпечення балансу між інтересами правосуддя та захистом прав і свобод особи.