Соціально-економічні чинники корупції в Україні. Теоретико-правовий аналіз - Шак, Роман; Василенко, Сніжана (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті здійснено комплексний теоретико-правовий аналіз соціально-економічних чинників, що сприяють поширенню корупції в Україні. Особлива увага приділена взаємозв’язку між низьким рівнем доходів населення, високим рівнем безробіття, нерівномірним розподілом національного багатства, а також відсутністю ефективного контролю за діяльністю державних інституцій. Розглядаються основні напрями впливу тіньової економіки, девальвації суспільної моралі, недовіри до судової та правоохоронної систем, що створюють сприятливе середовище для виникнення корупційних ризиків. Аналізується також невідповідність існуючої правової бази сучасним викликам у сфері протидії корупції, зокрема недостатня ефективність антикорупційних органів та низький рівень правової культури населення. У статті обґрунтовано потребу в міждисциплінарному підході до подолання корупції, що поєднує соціальні, економічні, правові та освітні стратегії. Запропоновано конкретні шляхи вдосконалення державної політики з урахуванням соціально-економічних реалій українського суспільства.