Можливості залучення міжнародних практик введення крос-культурної комунікації для розвитку консалтингу в Україні - Лозінська, Любов (Академічні візії, 2025)
Анотація. Метою статті є обґрунтувати та систематизувати міжнародні практики крос-культурної комунікації, придатні для підвищення результативності консалтингових проєктів в Україні. Об’єктом дослідження є процес розвитку консалтингу в Україні через удосконалення взаємодії консультантів, клієнтів у мультикультурному зовнішньому середовищі. У статті розглянуто можливості залучення міжнародних практик крос-культурної комунікації для розвитку консалтингу в Україні в умовах зростання кількості проєктів, різними професійними культурами та відмінними моделями ділової взаємодії. Визначено бар’єри, серед яких неузгодженість термінології, різне трактування відповідальності, часу та якості, а також відмінності у способах надання зворотного зв’язку і реагування на конфлікти. Встановлено, що ці бар’єри безпосередньо підвищують транзакційні витрати проєктів, знижують довіру до рекомендацій та створюють ризик помилкового узгодження, коли формальна згода не означає реальної підтримки змін. Охарактеризовано практики Канади, де поєднання мультикультурної політики та професійних етичних норм у сертифікованому управлінському консалтингу підсилює клієнтоорієнтованість, прозорість очікувань і відповідальність консультанта. Проаналізовано досвід Німеччини, у якому дисципліна процесів, ясність письмової й усної комунікації, пунктуальність і орієнтація на доказовість формують стандарт партнерської взаємодії. Розкрито досвід Японії, де попереднє узгодження з ключовими учасниками, увага до контексту та пошук консенсусу зменшують ризики публічної конфронтації і підвищують готовність організації до впровадження. Доведено, що для українських консалтингових компаній ефект дають не окремі тренінги, а системний пакет інструментів, який включає протокол комунікації, правила фасилітації зустрічей, шаблони фіксації домовленостей, етичні вимоги щодо конфіденційності та механізми регулярного зворотного зв’язку.