Права людини у сфері фармацевтичної діяльності: термінологічно-понятійне відображення - Попович, Володимир (Академічні візії, 2025)
Анотація. Дана публікація продовжує оприлюднення результатів науково-дослідних робіт за темою «Права і свободи людини і громадянина у сфері охорони здоров’я», що виконується у контексті планової теми досліджень кафедри МКП, Навчально-наукового інституту права, психології та інноваційної освіти, Національного Університету «Львівська політехніка»: "Концептуальна доктрина правового механізму захисту прав та свобод людини і громадянина в умовах розбудови правової держави". На даному етапі дослідження визначено етимологічні, праксеологічні та методологічні засади формування термінів і понять, що лягли в основу розробки термінологічно-понятійного апарату, необхідного для відображення технологічних особливостей структурних складових таких етапів фарм-діяльності, як заготовка фарм-сировини, її зберігання, збут, виготовлення медичної продукції та інші етапи фармацевтичної діяльності, як об’єкти злочинного посягання на права людини щодо фальсифікації та реалізації протермінованих медичних препаратів, як технологічно-значимих складових механізму вчинення кримінальних порушень прав людини у сфері фармацевтичної діяльності. Сформований технологічно- та юридично-значимий зміст таких понять, як: «кримінальні порушення прав громадян у сфері фармацевтичної діяльності», «природно-латентні» та «штучно-латентні» кримінальні порушення прав громадян на придбання якісних та ефективних ліків», «фарм-діяльність», «етапи фарм-діяльності», «фарм-сировина», «заготовка фарм-сировини»; «облік фарм-сировини»; «режим збереження фарм-сировини»; «температурні режими збереження фарм-сировини»; «норми усушки фарм сировини», «норми утруски фарм-сировини», фальсифікація фарм-сировини та фарм-препаратів, протермінування лікарських засобів та ряд інших понять – показують технологічні особливості структурних складових етапів фармацевтичної діяльності та можливості їх використання як засобів створення лишків фарм-сировини та лишків мед-продукції. Ці поняття уособлюють перший етап у механізмі вчинення кримінальних правопорушень. Другий етап вчинення кримінальних правопорушень відображають такі поняття як: не оприбуткування – «лишків фарм-сировини»; «лишків мед-продукції»; збут – «лишків фарм-сировини»; «лишків медичної продукції» на «вільне місце»; «не оприбуткування коштів виручених (виручки) з реалізації лишків фарм-сировини та лишків мед-продукції»; «вилучення та розподіл між співучасниками злочину та привласнення виручки, отриманої з реалізованих лишків фарм-сировини та лишків фарм-продукції», фальсифікація форм-сировини та мед-продукції. Запропоновані поняття відображають процес псевдо-легітимних видів заготовки та збуту лишків фарм-сировини, під виглядом яких виготовляються та збуваються лишки мед-продукції шляхом її завезення на звільнене (вільне) місце у документах з реалізації легітимної частини мед-продукції. Це створює умови для: реалізації лишків мед-продукції; не оприбуткування та вилучення виручки з легального обороту мед-продукції; розподілу виручки між співучасниками оборудки, а також її привласнення. Поняття «скритне» документування злочинних дій фігурантів та «залегендоване» документування злочинних дій фігурантів, відображають «форми негласної оперативно-технічної та оперативно-процесуальної фіксації протиправних дій злочинців у контексті оперативно-технічних та оперативно-процесуальних заходів, передбачених главою 21 КПК України. Відзначені та ряд інших понять формують також уявлення про: технологічно- та юридично-значимі ознаки та способи «маскування фактів кримінального привласнення, коштів виручених з реалізації лишків мед-продукції», а також «потенційних суб’єктів вчинення кримінальних правопорушень», притаманних сфері фарм-діяльності. Розроблено ряд інших понять, що відображають «механізм вчинення кримінальних правопорушень» у сфері фармацевтичної діяльності, що було оприлюднено у однойменній попередній публікації.