Програмне забезпечення психомоторного розвитку дітей дошкільного віку з розладами аутистичного спектру - Сергата, Наталія Сергіївна (Академічні візії, 2025)
Анотація. У практиці фізичного виховання дітей з розладами аутистичного спектру останніми роками зростає потреба не лише у розвитку рухових навичок, а й у відновленні здатності дитини до правильного сприйняття та обробки сенсорної інформації. Більшість фахівців погоджуються з тим, що у таких дітей часто спостерігаються проблеми з координацією, рівновагою, м’язовим тонусом, просторовим орієнтуванням та увагою. Все це прямо або опосередковано пов’язано з порушенням психомоторного розвитку. Запропонована програма для покращення психомоторного розвитку з елементами сенсорної інтеграції запускає нейрофізіологічний процес, під час якого мозок дитини приймає, аналізує та синтезує сенсорні імпульси з різних систем, щоб сформувати організовану реакцію у вигляді руху або поведінки. У дітей з розладами аутистичного спектру спостерігаються не лише труднощі з побутовими активностями, але й нестабільність емоційного стану, низький рівень соціалізації, проблеми зі сном, харчуванням та концентрацією уваги. В статті розглядається актуальність впровадження такої програми через потребу у створенні комплексного підходу до роботи з дітьми дошкільного віку, які мають розлади аутистичного спектру, який поєднує елементи рухливих ігор, елементи гімнастики та вправ сенсорної інтеграції. У сучасних умовах особливо важливим є розробка саме програми психомоторного розвитку, яку можливо включати у фізичне виховання таких дітей, грати з ними, розвивати їх та надавати методичні рекомендації для практичних фахівців щодо ефективного підбору вправ, організації простору, дотримання принципів безпеки та стимулювання адаптивної реакції дитини. Визначені основні компоненти програми, показано алгоритм оцінки вихідного рівня стану дітей, додаються принципи побудови програми та основні завдання. В роботі також розкриваються основні напрямки програмного забезпечення, до яких увійшли покращення сенсомоторних навичок, відновлення і розвиток рухової активності, інтеграція когнітивних та соціальних навичок, використання комплексного підходу та поступовий перехід до самостійності. Надані певні практичні рекомендації для фахівців фізичного виховання. Також надаються приклади вправ з програми психомоторного розвитку з елементами сенсорної інтеграції для дітей дошкільного віку з розладами аутистичного спектру.