Методологічні підходи до удосконалення системи підготовки кваліфікованих робітників до професійної діяльності в оперативно-рятувальній службі цивільного захисту України - Покалюк, Віктор Миколайович; Федоренко, Дмитро Сергійович; Ведула, Сергій Анатолійович (Академічні візії, 2025)
Анотація. В статті обґрунтовано доцільність та необхідність застосування таких наукових підходів: аксіологічного (підпорядковує зміст навчання формуванню професійних цінностей); компетентнісного (забезпечує розвиток професійних знань, навичок та особистісних якостей); діяльнісного (акцентує увагу на педагогічних інноваціях та навчально-пізнавальних функціях), особистісно орієнтованого (спрямовує підготовку на розвиток індивідуальних і професійних якостей); інтегративного (забезпечує цілісність професійної підготовки); системного (розглядає підготовку як цілісну систему з елементами (підсистемами): (цільова, теоретико-методологічна, змістова, організаційно-технологічна, діагностично-результативна). Системний підхід дає можливість розглядати підготовку кваліфікованих робітників Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту як цілісний, динамічний, системний процес, що спрямований на формування готовності до професійної діяльності. Методологія системного підходу дала змогу обґрунтувати «систему підготовки кваліфікованих робітників до професійної діяльності в Оперативно-рятувальній службі цивільного захисту» як цілісну динамічну сукупність взаємопов’язаних елементів (підсистем), що забезпечують якісну підготовку працівників до виконання професійних завдань у сфері оперативно-рятувальної діяльності. Застосування цих підходів у підготовці кваліфікованих робітників Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту дозволяє враховувати специфіку професійної діяльності (екстремальні умови, високий рівень відповідальності), забезпечувати підготовку всебічно розвинених і компетентних фахівців, узгодити зміст навчання зі специфікою професійної діяльності в Оперативно-рятувальній службі цивільного захисту, створити умови для розвитку особистісних і професійних якостей, спрямованих на досягнення високих результатів у професійній діяльності.