Вплив штучного інтелекту на продуктивність праці в різних секторах економіки: український та світовий аспекти - Тополенко, Надія Михайлівна; Овсієнко, Анатолій Миколайович; Шеховцова, Вікторія Володимирівна (Академічні візії, 2025)
Анотація. Мета дослідження - аналітична оцінка впливу штучного інтелекту на продуктивність праці в різних секторах економіки України та світу. Узагальнено світові тенденції трансферу технологій ШІ у різних секторах економіки, висвітлено тенденції використання в різних сферах світової економіки та України. Виявлено, високий рівень використання ШІ ‒ це свідчення зворотного характеру впливовості. Доведено стриманий, секторально дроблений ступінь інтеграції штучного інтелекту в українському бізнесі в умовах геополітичних та макроекономічних викликів. Визначено основні завдання використання штучного інтелекту у сфері бізнесу: експеримент; трансфер операційний та кадровий менеджмент, маркетинг та логістика, інтеграція науки та виробництва. Формування національної інноваційно-інвестиційна політика має носити людиноорієнтований характер, а штучний інтелект має виступати лише інструментом людини для підвищення конкурентоспроможності національної економіки.