Реалізація судового контролю за ст. 382 КАС України як обов’язок судді в адміністративному судочинстві - Погосян, Маргарита Арсенівна (Академічні візії, 2025)
Анотація. У даній статті досліджено роль судового контролю, як одного із ключових обов'язків судді у адміністративному судочинству крізь призму реалізації положень статті 382 Кодексу адміністративного судочинства. Проаналізовано сутність судового контролю як інституційного механізму забезпечення законності та справедливості при розгляді адміністративних справ. Автор обґрунтовує, що належне виконання суддею обов'язку здійснення судового контролю становить фундаментальну гарантію ефективності правосуддя в публічно-правових спорах. Досліджено процесуальні аспекти реалізації судового контролю на різних стадіях адміністративного провадження, зокрема під час підготовчого провадження, розгляду справи по суті та ухвалення судового рішення. Особливу увагу приділено аналізу взаємозв'язку між виконанням суддею контрольних функцій та забезпеченням права на справедливий суд гарантованих статтею 6 Конвенції про захист прав і основоположних свобод. Розкрито значення судового контролю для дотримання принципів змагальності, диспозитивності та офіційного з'ясування обставин справи в адміністративному судочинстві. Проаналізовано практику Верховного Суду щодо застосування статті 382 кас України та виявлено типові проблеми, які виникають при реалізації суддями контрольних повноважень. Висвітлено питання меж судового контролю та необхідності дотримання балансу між активною роллю суду та принципом незалежності судової влади. Автором запропоновано практичні рекомендації щодо вдосконалення механізму судового контролю в адміністративному судочинстві, зокрема через підвищення рівня процесуальної дисципліни учасників справи та посилення відповідальності судді за неналежне виконання контрольних функцій. Обґрунтовано необхідність систематичного підвищення кваліфікації суддів адміністративних судів у сфері реалізації судового контролю.