Нотаріат як інститут забезпечення конституційних гарантій захисту прав і свобод людини - Зозуля, Олександр Ігорович; Головащенко, Ольга Сергіївна; Новіков, Євген Андрійович (Академічні візії, 2025)
Анотація. Розвиток сучасної правової держави неможливий без ефективних механізмів гарантування прав і свобод людини, серед яких особливе місце посідає нотаріат. Його реформування, зумовлене цифровою трансформацією публічної влади та правосуддя, спрямоване на забезпечення прозорості, оперативності й надійності нотаріальних дій. Стаття присвячена дослідженню нотаріату як інституту реалізації конституційних гарантій прав і свобод людини в умовах переходу до електронної моделі правового регулювання. Розкрито правову природу нотаріальної діяльності, її функціональні принципи – законність, правову визначеність, незалежність і публічну довіру – та окреслено напрями реформування в межах упровадження Єдиної державної електронної системи е-нотаріату. Проаналізовано нормативно-правову базу цифровізації нотаріальних процесів і визначено її відповідність європейським стандартам правової безпеки, електронного підпису та захисту персональних даних. Підкреслено, що подальше удосконалення нотаріального процесу передбачає підвищення професійної відповідальності нотаріусів, зміцнення етичних стандартів і розширення доступу громадян до електронних послуг. Впровадження е-нотаріату розглядається як інструмент зміцнення верховенства права та довіри до правової системи України, який поєднує юридичну достовірність із технологічною надійністю.