Оцінка ефективності механізмів розвитку соціальної корпоративної відповідальності бізнесу в кризових умовах - Мних, О. Б.; Мазник, Ю. І. (Академічні візії, 2025)
Анотація. Стаття присвячена комплексній оцінці ефективності механізмів розвитку соціальної корпоративної відповідальності бізнесу в кризових умовах на прикладі сучасної України. Актуальність дослідження зумовлена трансформацією ролі СКВ під впливом повномасштабної війни та необхідністю адаптації корпоративних практик до екстремальних викликів воєнного часу та майбутньої післявоєнної відбудови. У роботі здійснено теоретичне розмежування понять соціальної корпоративної відповідальності, корпоративної філантропії, бізнес-етики та ESG-підходу, що дозволило чітко окреслити концептуальні основи дослідження. Визначено, що СКВ є добровільною багатовимірною концепцією відповідальності підприємств за вплив на суспільство, тоді як ESG являє собою стандартизовану систему вимірюваних показників сталого розвитку для зовнішньої оцінки інвесторами. Проаналізовано механізми розвитку СКВ на внутрішньокорпоративному, державному та міжнародному рівнях. Виявлено, що ефективна система СКВ формується через поєднання добровільних бізнес-ініціатив, державних стимулів та міжнародних стандартів. Особливу увагу приділено європейській моделі СКВ з активним залученням держави через нормативні акти та євроінтеграційним вимогам до України щодо впровадження директив про корпоративну звітність та належну обачність у сфері прав людини. Детально досліджено трансформацію СКВ українського бізнесу в умовах повномасштабної війни 2022–2025 років. Виокремлено два етапи воєнної СКВ – екстрений та стабілізаційний – та проаналізовано основні прояви відповідальної діяльності: фінансову допомогу армії, матеріально-технічну підтримку, збереження робочих місць та заробітних плат співробітників, допомогу внутрішньо переміщеним особам та місцевим громадам. Показано, що корпоративна відповідальність у воєнний час стала чинником загальносуспільної стійкості та набула нового значення як для зовнішніх стейкхолдерів, так і для працівників компаній. Розглянуто підходи до вимірювання ефективності СКВ-політик, включаючи аналіз ESG-показників, кількісно-якісний метод та змішаний підхід з використанням соціального ROI. Обґрунтовано необхідність розробки в Україні єдиного національного підходу до моніторингу та оцінки соціальної відповідальності бізнесу для забезпечення прозорості та поширення кращих практик у період післявоєнної відбудови.