Зміни в організації постачання та збуту підприємств харчової промисловості України в умовах війни - Глинський, Назар (Академічні візії, 2025)
Анотація. Повномасштабна російська військова агресія зумовила суттєві трансформації у функціонуванні промислових підприємств, передусім у сфері постачальницько-збутової діяльності. Руйнування логістичної інфраструктури, блокування морських портів, втрата частини сировинної бази та традиційних ринків збуту, зниження платоспроможного попиту й зростання невизначеності істотно ускладнили забезпечення безперервності виробничих процесів. Водночас глобалізаційні процеси, попри кризові явища, залишаються важливим чинником формування нових можливостей для адаптації вітчизняних підприємств. Дослідження ґрунтується на порівняльному аналізі статистичних показників за 2021-2023 роки, аналітичних матеріалах і сучасних наукових публікаціях. У результаті встановлено, що підприємства харчової промисловості змушені були переорієнтувати логістичні маршрути, диверсифікувати джерела постачання, посилити роль внутрішнього ринку та впроваджувати більш гнучкі й стійкі моделі збуту. Отримані висновки можуть бути використані при формуванні стратегії повоєнного відновлення та інтеграції України у глобальні ланцюги створення вартості.