Проблеми ґендерної рівності при реалізації трудових прав в Україні - Зубчук, Т. Р.; Шапошник, І. О.; Хохун, С. П. (Академічні візії, 2025)
Анотація. Стаття присвячена аналізу окремих аспектів проблеми гендерної рівності при реалізації трудових прав в Україні. Дослідження фокусується на виявленні та висвітленні дискримінаційних практик та системних бар'єрів, що перешкоджають повній та рівноправній реалізації трудових прав чоловіками та жінками. Ключова увага приділяється таким питанням, як гендерний розрив в оплаті праці, сегрегація ринку праці за гендерною ознакою (зокрема, "скляна стеля" та "липкі підлоги"), проблеми, пов'язані з поєднанням сімейних та професійних обов'язків (зокрема, відпустки по догляду за дитиною та гнучкі графіки), а також випадки прямої та непрямої дискримінації при наймі, просуванні по службі та звільненні. Аналізуються положення чинного трудового законодавства України та його відповідність міжнародним стандартам у сфері гендерної рівності. Висвітлюються правові механізми захисту від гендерної дискримінації та оцінюється ефективність їх застосування на практиці. Метою дослідження є не лише констатація проблеми, але й формулювання практичних рекомендацій для вдосконалення законодавчої бази, посилення механізмів державного контролю та підвищення обізнаності роботодавців і працівників щодо необхідності дотримання принципу гендерної рівності у сфері праці.